Categorie: Tips voor ouders

Help, een blaar!

Blaren kunnen de Avond4daagse-pret flink bederven. Wat moet je doen als je kind een blaar heeft? En hoe voorkom je blaren? Hier lees je handige tips.

Tip 1: Goede schoenen
Blaren ontstaan door wrijving in de schoenen. Zorg er daarom voor dat je kind op schoenen loopt die prettig zitten en de juiste schoenmaat hebben. Zowel te strakke als te losse schoenen kunnen voor blaren zorgen. Test de schoenen voor de Avond4daagse een paar keer uit. Zo weet je of je kind er op kan lopen zonder klachten te krijgen.

Tip 2: Droge schoenen
Een fikse regenbui is natuurlijk niet te voorkomen. Zijn de schoenen nat geworden, laat ze dan meteen na thuiskomst goed drogen. Haal de veters uit de schoenen en stop keukenpapier in de schoenen. Dit neemt het vocht op. Verwissel het keukenpapier een paar keer. Gebruik geen föhn of andere warmtebron, want dit is slecht voor schoenen.

Tip 3: Goede sokken
Ook goede sokken zijn belangrijk. Sokken nemen onder andere vocht op en daarmee verklein je de kans op blaren. Versleten sokken zijn ruw (vooral bij de hakken), dus laat je kind op sokken lopen die nog van voldoende kwaliteit zijn. Wol is een goed materiaal, want dit neemt het vocht op. Let ook op de lengte van de sok. Enkelsokjes kunnen bij de rand van de schoenen gaan schuren.

Tip 4: Droge sokken
Laat je kind op droge sokken starten. Trek iedere avond voor de start een paar schone sokken aan.

Heeft je kind toch een blaar? Doe dan het volgende:

 • Probeer de blaar altijd heel te laten. De kans op infecties is dan het kleinst. Maak de blaar en de huid rondom de blaar schoon met water en een zachte zeep. Dep de blaar vervolgens goed droog en plak er een pleister op. De pleister moet groot genoeg zijn om de hele blaar te bedekken.
 • Prik de blaar alleen door als deze echt te dik is om op te lopen. Gebruik dan een steriele blarenprikker. Deze zijn te koop bij de drogist. Vang het vocht op met een gaasje en plak de blaar vervolgens af met een steriel gaasje.
 • Is de blaar kapot gegaan, maak deze dan schoon met jodium op een steriel gaasje (gebruik geen jodium als je kind hier allergisch voor is). Dek de blaar af met een blarenpleister.
 • Heeft je kind een beginnende blaar, plak dan uit voorzorg een blarenpleister op deze plaats. Zo voorkom je dat de huid verder kapot gaat en pijn doet tijdens het lopen.
 • Heeft je kind veel last van de blaar? Trek overdag op school dan schoenen aan die zo min mogelijk pijn veroorzaken, desnoods zachte pantoffels.

Gezonde snacks voor onderweg

Gezonde snacks voor onderweg
Tijdens de Avond4daagse mag er best worden gesnoept. Het is tenslotte feest. Maar het moet natuurlijk geen snoepvierdaagse worden. Daarom een paar tips voor gezonde snacks om mee te geven voor onderweg.

Fruit
In fruit zitten behalve suikers voor voldoende energie ook vezels en vitaminen. En vocht. Zeker op warme avonden is het belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Bovendien is fruit makkelijk mee te nemen. Een mandarijn, appel, banaan of trosje druiven stop je zo vanaf de fruitschaal in de rugtas van je kind.

Snackgroenten
Tegenwoordig zijn er allerlei soorten snackgroenten te koop: tomaatjes, wortels, komkommertjes. Stop ze in een bakje en klaar is kees.

Noten
In noten zitten eiwitten en gezonde vetten. Eiwitten zijn belangrijk voor onze spieren. Geef wel ongezouten noten mee en overdrijf niet qua hoeveelheid. Een handje noten is voldoende.

Een doosje rozijnen
Rozijnen zijn lekker en bovendien gezond. Ze bevatten mineralen en vezels. Geef niet meer dan één doosje mee, want in rozijnen zitten wel vrij veel natuurlijke suikers.

Pas op voor teken !

Je kunt ze amper zien, maar toch moet je ze serieus nemen: teken. Controleer je kind na afloop van iedere Avond4daagse-etappe goed op deze insecten. Hoe doe je dit? En wat moet je doen als je een teek bij je kind ontdekt?

WAAROM ZIJN TEKEN GEVAARLIJK?

In de meeste gevallen is een tekenbeet onschuldig. Eén op de vijf teken is besmet met de ziekte van Lyme. Als je door een besmette teek bent gebeten, kun je deze vervelende ziekte krijgen. Hoe sneller je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans is dat de ziekte optreedt.

WAAR KOMEN TEKEN VOOR?

Teken zitten in grassen en struiken. Ze leven in bossen, weilanden en parken. Het zijn kleine zwarte spinnetjes die bijna niet opvallen. Goed verstopt wachten ze totdat hun prooi, mens of dier, voorbij komt om zich vast te klampen en bloed op te zuigen. Een tekenbeet is niet altijd te voorkomen. Zeker niet bij kinderen die enthousiast aan het wandelen zijn. Controleer je kind na afloop van iedere Avond4daagse-etappe daarom goed op teken. Het is trouwens raadzaam om je kind in de lente en zomer, na buiten te zijn geweest, iedere avond te controleren op teken. Teken kunnen ook in tuinen voorkomen.

HOE HERKEN JE EEN TEEK?

Als teken nog niet zijn volgezogen met bloed, dan zijn het kleine bruin-zwarte spinnetjes van maar een millimeter of 2 groot. Je herkent een teek als een klein zwart stipje in de huid. Is de teek volgezogen, dan zwelt deze op en wordt het een grijs balletje.

ZO CONTROLEER JE JOUW KIND OP TEKEN

Teken kunnen op het hele lichaam zitten, maar vaak verschuilen ze zich op warme plekken van ons lichaam, zoals liezen, oksels en knieholtes. Loop deze plaatsen samen met je kind goed na. Kijk ook goed achter de oren en in het haar. Kun je het moeilijk zien, gebruik dan een vergrootglas. Vergeet ook de kleding niet. Op witte kleding kun je teken beter zien dan op donkere kleding. Stop de kleren die je kind heeft gedragen na iedere Avond4daagse-etappe in de was. Teken kunnen namelijk een tijd overleven in kleding. Trekt je kind deze kleding de volgende dag weer aan, dan kan een teek alsnog toeslaan.

WAT ALS JE KIND IS GEBETEN DOOR EEN TEEK?

 • Verwijder de teek zo snel mogelijk.
 • Gebruik bij voorkeur een tekentang (verkrijgbaar bij de drogist) of een pincet. Gebruik geen ontsmettingsmiddel als jodium, want dan kan de teek zijn inhoud uitspugen en is de kans op besmetting met de ziekte van Lyme juist groter.
 • Pak de teek met de tekentang zo dicht mogelijk op de huid beet.
 • Trek de teek rustig uit de huid.
 • Ontsmet de plek waar de teek zat met wat alcohol of jodium.
 • Noteer de datum van de tekenbeet en houd de plaats waar je kind door de teek is gebeten drie maanden in de gaten.
 • Bij twijfel kun je dan altijd terugvinden wanneer je kind ook alweer was gebeten.

WANNEER NAAR DE HUISARTS?

De eerste drie maanden nadat je kind is gebeten door een teek moet je de plek waar de teek heeft gezeten in de gaten houden. Ga naar de huisarts als de huid rond de plaats verkleurt (een rode kring of vlek die groter wordt). Houd ook in de gaten of je kind klachten heeft. Krijgt je kind in de eerste paar weken na de tekenbeet klachten als koorts, spierpijn, pijn in gewrichten, hoofdpijn of extreme vermoeidheid, ga dan naar de huisarts. Neem klachten na een tekenbeet altijd serieus.